Здравей, гост!
Кошница

Кошница 0 бр.
Общо:   0лв.


Каква дограма да избера за дома ми - алуминиева или пластмасова?

Зависи от много фактори. Ако дограмата е предназначена за жилище и прозорците са с нормални размери, такива, че статиката им да се покрива от PVC дограма , то това е най-правилният избор. Пластмасовата дограма е с много добри топлоизолационни качества, има осигурена вентилация и контролирано отводняване. Разбира се има и алуминиеви системи съизмерими като качества  с пластмасовите,  даже превъзхождащи ги, но цените им са много високи. Това е главната причина да препоръчваме за жилища PVC дограмата.

За какво да внимаваме при избора на PVC дограма?

Изборът на прозоречни системи от PVC е наистина голям, като на пазара се предлагат множество различни профили, повечето от които се рекламират като внесени от Западна Европа, предимно Германия. Основният акцент при избора на дограма пада основно върху избора на профил от който се изработва прозоречната система. Това е разбираемо защото именно PVC профилът е основен стилистичен аспект, конструктивен елемент и важен фактор за термоизолационните характеристики на крайното изделие. На пазара се предлагат профили произведени в България, както и в други страни предимно от Европа. При покупка можете да се осведомите точно откъде идва избраният от Вас профил като основно доказателство за автентичност е сертификатът за произход.
ПВХ профилите по своята природа са пластични и имат нужда от подсилване за да постигнат необходимата структурна здравина. Друг важен момент е съединяването им или т.нар. "слепване". Това се извършва термично машинно като е важно да се спазят специфичните изисквания за всеки профил. Също така може един прозорец може да се "слепи" ъгъл по ъгъл или всички четири ъгъла наведнъж. Това се извършва на автоматичната "лепачка" KABAN където са програмирани точните характеристики на всеки профил и с едновременното лепене на четирите ъгъла се постига възможно най-високо качество на крайния продукт.
Едноплоскосттно и двуплоскостно отваряне са понятия с които почти всеки вече е запознат но малко от нас познават разликите между различните видове обков. Предлаганият на пазара в България обков е с различни качествени характеристики. Ние  залагаме на изпитаният немски обков Сигения (Siegenia), който ни е убедил в доброто си качество и дълготрайност.
Стъклопакета играе също много важна роля за визията и коефициента на топлопреминаване на прозоречната система. Обърнете внимание и на този аспект при избора си и се надяваме че ще останете максимално доволни от направената инвестиция.

      Какъв стъклопакет да избера?

Всички херметически затворените пространства на всички стъклопакети могат да бъдат изпълнени с газ аргон, което подобрява коефициента на топлоизолация и намалява енергийните загуби.

Стъклопакетът представлява херметично затворена конструкция от две или повече стъкла, отделени помежду им с различни по размер дистанционери. В повечето случаи стъклопакетите са около 80 % от площта на прозореца и затова е от съществено значение да се избере най –добре съобразения стъклопакет, отговарящ на индивидуалните изисквания на помещението. В зависимост от броя стъкла, които изграждат стъклопакета за дограма те биват: двойни (еднокамерни) стъклопакети или тройни (двукамерни) стъклопакети. Масово предлаганият към момента стъклопакет е двоен, с разстояние между стъклата от 16 мм и обикновено бяло стъкло. Този стъклопакет има не толкова добри термоизолационни характеристики и често през студените дни по него се образува голямо количество конденз. Трябва да се знае, че за разлика от стените, при стъклопакетите преноса на енергия под формата на радиация (инфрачервено лъчение) е значителен и съставлява около 50% от общата енергия. За подобряване на коефициента на топлопреминаване се предлагат нискоемисийни (к-стъкла), които имат нанесено специално покритие, което възпрепятства инфрачервеното лъчение. Използването на двоен стъклопакет с к-стъкло и аргонов пълнеж осигурява два пъти по-добра изолация спрямо стандатния стъклопакет с бяло стъкло.
В зависимост от вида на влаганите в стъклопакетите стъкла се постига различен ефект. Основни видове стъклопакети за дограма, използвани при остъкляване са:
- 24 мм:бяло флоатно +бяло флоатно стъкло - Най-често използваният стъклопакет, но с не много добри термоизолационни качества. Коефициент на топлопреминаване = 2.7W/m2K.
- 24 мм:нискоемисийно стъкло(К) +бяло флоатно стъкло - Нискоемисийно стъкло за дограма е енергоспестяващо стъкло, с който се постига по-добра топлоизолация. Изключителните му свойствата за термална изолация – пропускат максимално количество соларна енергия и задържат голямо количество топлина в помещението. Коефициент на топлопреминаване = 1.3 W/m2K
- 24 мм: четирисезонно (енерджи) +бяло флоатно стъкло - Високоенергийно (Всесезонно, четирисезонно) стъкло за дограма е енергоспестяващо стъкло, с който се постига оптимална топлоизолация, като комбинира контрола на слънчевата светлина и топлоизолационни възможности, осигуряващи приятна среда през цялата година, без да се получава „парников” ефект. Характеризира се с висока селективност и нисък коефициент на топлопреминаване. Подходящо е и за прозорци с южно и югозападно изложение. Коефициент на топлопреминаване = 1.3 W/m2K
- 24 мм: ламинирано(триплекс) +бяло флоатно стъкло - Ламинирано стъкло (триплекс: 3.1.3, 4.1.4 или 5.1.5 мм) е многопластово стъкло представляващо само по себе си няколко пласта стъкла, съединени помежду си от високоякостен филм. При разрушаване това стъкло не се разпада на парчета и остава в рамката. То притежава изключително висока степен на шумоизолацията.
- 24 мм: рефлексно(stopsol) +бяло флоатно стъкло - Рефлексно стъкло за дограма– Stopsol е подходящо за фасади или покриви. Има повишен соларен контрол и висока устойчивост на надраскване и зацапване. Коефициент на топлопреминаване = 2.7 W/m2K.
- 24 мм: обемно оцветено +бяло флоатно стъкло - Оцветените стъкла за дограма се предлагат, тонирани в синьо, зелено, кафяво и сиво стъкла, които са подходящи за изработка на стъклопакети за врати, прозорци, витрини. Коефициент на топлопреминаване = 2.7 W/m2K.
-32 мм: бяло флоатно стъкло +бяло флоатно стъкло+К стъкло стъкло - Коефициент на топлопреминаване = 1.3 W/m2K
-32 мм: бяло флоатно стъкло +бяло флоатно стъкло+4 сезонно стъкло - Коефициент на топлопреминаване = 1.3 W/m2K - 48 мм: нискоемисийно стъкло(К) +бяло флоатно стъкло+4 сезонно стъкло - Това е стъклопакет с изключително висока термоизолация. Съчетава в себе си предимствата на К стъклото и на 4 сезонното такова. Коефициент на топлопреминаване = 0.8W/m2K .

 

Вижда се че когато избираме дограма, важно е да изберем както правилен профил, така и добър стъклопакет. Трябва да се има предвид, че дограмата предствалява една значителна част от външната фасада на жилището, поради което наложително е тя да бъде добре изолирана. Лошо изолираната дограма има по-висок коефицинет на топлопреминаване от неизолиран бетонен панел със същата площ. Нашата препоръка е да изберете минимум двоен стъклопакет с к-стъкла и PVC профил или алуминиев профил с термомост.

Качеството на обкова (панти, затварящ механизъм и др.) който се предалга на пазара е различно и също определя крайната цена на дограмата. Важно е при монтажа на дограмата, затвярянето да бъде добре регулирано, така че да не остават въждушни междини, които ще причинят големи загуби на енергия от конвекция и могат да обезмислят напълно всякакви термоизолации. Когато поръчвате дограма, поискайте да ви разяснят термоизолационните качествата на предлагания стъклопакет и профил.

Предлагаме Ви едно интелигентно решение на проблема с влагата и мухъла – френските вентилационни клапи на фирма Aereco.

При поставяне на качествена дограма и добра изолация, ние затваряме нашето жилище, не му позволяваме да диша, а това е предпоставка за появата на влага и мухъл. Жилището ни се нуждае от постоянен приток на свеж въздух.

Прозоречните клапите Aereco осигуряват този въздух в дома ни. Те работят напълно автоматично, безшумно и без разход на ток. Имат елегантен дизайн и могат да се монтират на всички видове дограми. Моделите които предлагаме са с допълнително ръчно затваряне, в случай на силни ветрове, задименост на външния въздх и други екстремни ситуации.

¨      Как работи?

При повишаване на влагата в помещението, вграденият датчик задейства изпълнителния механизъм, който отваря клапана и увеличава притока на въздух, а стария излиза през вентилационните отдушници.

Датчикът за влага е настроен фабрично да не реагира на относителна влажност в помещението  до 35%-40%. Над тези стойности той започва да открехва постепенно клапана, пропуска въздух отвън и така се създава достатъчна тяга за отвеждане на влажния, замърсен въздух през  вентилационните отвори. Осигурява необходимата тяга на вентилаторите и абсорбаторите в дома, така че влагата изчезва не само в стаите в които са поставени клапите, но и в банята, тоалетната, остъкления балкон.

¨      Трябва ли да се слагат допълнителни отдушници?

През клапите само влиза въздух. За да се получи циркулация, в жилището трябва да има отдушник с естествена тяга. Най-често те са в банята или тоалетната. За да достигне до там стария, замърсен въздух, е необходимо процеп под вратите не повече от 1 сантиметър. В случай на плътно затваряне на вратите, те трябва да се оставят открехнати или в долния им край да се монтират решетки.

¨      Предимства на клапите Aereco

-          Решават проблема с влагата завинаги

-          Автоматично регулират притока на свеж въздух в помещението

-          Работят без ток и без батерии

-          Могат да се монтират на всеки вид дограма. Препоръчително е това да става в заводски условия, но може и допълнително на вече поставена дограма.

-          Завинаги се разделяте със сутрешното главоболие и дихателните проблеми, причинени от влажния и замърсен въздух в дома ви.

-          Безшумни са

-          Стилни са

-          Запазват топлината във вашия дом и ви осигурат здравословен въздух.

Заповядайте в някой от офисите ни, за да ви запознаем с продукта.

Решете проблема с влагата и мухъла ЗАВИНАГИ!

Къде са подводните камъни при избор на PVC дограма?

В нашия бранш има голяма борба за клиенти. Във връзка с това всеки се стреми да предложи възможно най-ниската цена. Има много начини за намаление на цената. Това, което клиента вижда като завършен продукт е самата пластмаса. Има безкрайно много елементи от дограмата, които остават невидими за неспециалистите. Замяната  им води до намаление на цената, но и   на качеството. Ще маркирам само някои от тях:
  •  Укрепващият метал.

При немските  PVC системи, които определят стандартите и насоките за развитие на прозоречните системи  металът е с дебелина винаги 1.5 мм.  минимум. Ако това изискване не се спази, не се осигурява здравината и линейното разширение на дограмата. Обърнете внимание с какъв метал работи фирмата доставчик. За да намали цената фирмата може да го замени с по-тънък.

  • Крепежи.

Всички крепежи трябва да са със специално покритие сръщу корозия. Ние използваме предимно крепежи на "Вюрт".

  • Обков.

  На пазара има много видове обков,  както като произход, така и като качества. Най-разпространените и наложили се на пазара са немски и австрийски системи. Обковът, с който ние работим е „Рото”. Той  е лидера в областта на обковите за прозоречни системи. Специално нанопокритие гарантира устойчивост срещу агресивен влажен въздух. Този обков е  и противовзломен.


                                                                                                  Ще имам ли конденз вътре в помещението?

Кондензът е проблем на всяка дограма,  която добре уплътнява. Това е чиста физика и от нея не може да се избяга. Всеки предмет с температура под 9,3 градуса, ако се внесе в стая с температура 20 градуса и влажност по-голяма от 80% ще кондензира. Има мерки, които можете да предприемете за да намалите конденза.

Едната мярка е да повишите температурата на предмета (вашия прозорец). Това може да стане :

  • като използвате стъклопакети със специални нискоемисийни  стъкла.
  • отоплителните уреди да се монтират под прозорците, така топлият въздух издигайки се нагоре първо повишава температурата на дограмата и второ раздвижва въздуха около нея, и този въздух няма време да се застои достатъчно дълго допрян до студената повърхност на стъклото, и да кондензира.
  • когато не сте в стаята или осветлението не е включено, дръпнете завесите или щорите. Така въздуха около дограмата се раздвижва и се намалява конденза.

Друга мярка е да понижите влажността на въздуха в стаята. Това става по няколко начина:

  • проветрявайте правилно. Това се прави с широко отваряне на прозореца за няколко минути. Ако в стаята е 20 градуса и отворите прозореца широко за няколко минути, топлият въздух, който е с висока влажност се подменя със студен. Студеният въздух по правило е сух. Той се нагрява бързо и когато затворите, само за няколко минути температурата в помещението отново ще е 20 градуса, още повече, че за няколко минути стените и мебелите нямат време да изстинат.
  • можете да си поръчате и вентилационна клапа. Това устройство дава възможност в помещението да влиза контролирано свеж въздух. То позволява на Вашия аспиратор или вентилатор да работят ефективно, защото при добро уплътняване на дограмата  при работа на вентилацията се получава голямо подналягане. Повечето домакини сами са стигнали до извода, че аспирацията работи по-добре ако отворят вратата или прозореца.

В обобщение на казаното дотук трябва да кажем, че конденза зависи от микроклимата във вашето жилище

Може ли да се появи конденз между двете стъкла?

Може, но това е признак за дефектиране на стъклопакета. Необходимо е да се подмени. В нашата фирма в рамките на 5 години това е за наша сметка. Да се има предвид, че като всяко нещо и стъклопакета има определена продължителност на  живот.  Ако е произведен по правилата животът му е над 10 години. Колко  ще издържи зависи от много фактори - начин на производство, брой на бариерите, вид на адсорбента, габарита и др.